Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
"Pánové, prosím, smekněte": Metodika datování a interpretace fotografií z let 1850–1918 pomocí historické módy
Polách, Radek
„PÁNOVÉ, PROSÍM, SMEKNĚTE“ – Metodika datování a interpretace fotografií z let 1850-1918 pomocí historické pánské módy je uceleným materiálem pro odborný popis historického fotografického materiálu ze šlechtických sbírkových fondů na základě znalostí pánské a částečně dětské módy a souvisejících oděvních doplňků. Ve svém objemu přináší velké množství poznatků z dějin tehdejší pánské módy, která byla po zániku Rakouska-Uherska opomíjena nebo prezentována jen v úzce specializovaných rovinách kupříkladu v oblasti militarií. Metodika Z velké části je tato publikace založena na vědomosti popisu nejen pánského oděvu, ale především pak pokrývky hlavy. Právě tento oděvní doplněk je pro sledované období stěžejním a při podrobném ohledání může dopomoci k přesnému datování a popisu osoby zachycené na historické fotografii. je určena primárně pro odborné pracovníky paměťových institucí České republiky, kteří se zabývají danou problematikou. Zároveň však umožní kurátorům a majitelům fotografických fondů možnost popisu sbírkových exponátů uchovávaných v jejich sbírkových fondech.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Státní vyznamenání ČSFR a nejvýznamnější nositelé v letech 1990-1992
Nedelková, Iva ; Ebelová, Ivana (vedoucí práce) ; Havlová, Eliška (oponent)
Cílem bakalářské práce je popsat proces udělení nebo propůjčování státních vyznamenání České a Slovenské federativní republiky na základě zákona č. 404/1990 Sb., O státních vyznamenáních ČSFR. První část práce se zabývá historií a popisem jednotlivých státních vyznamenání s přihlédnutím na návrat k tradicím. Významní nositelé, obdarovaní za zásluhy a činy jsou uvedeny v druhé části práce. Součástí práce jsou i přílohy s dokumentačními fotografiemi řádů, medailí i pozvánek na slavnostní ceremoniál udílení státního vyznamenání.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.